Feest bij CENAGRAP!

ECUADOR - CENAGRAP, het centrum voor het beheer van meer dan 100 rurale drinkwatersystemen in het kanton Cañar, vierde op donderdag 22 juni zijn 15e verjaardag.

De communautair-publieke tweedelijnsstructuur ontstond in 2002, als een overkoepelende organisatie voor 15 drinkwatercomités. De oprichting is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen onze lokale partner CEDIR, de gemeente Cañar, en Join For Water. Vandaag zijn maar liefst 121 drinkwatercomités aangesloten bij CENAGRAP. Zij dragen het grootste deel van de werkingsmiddelen bij, daarnaast is er ook financiering door de gemeente Cañar. De organisatie is een toonbeeld in Ecuador voor duurzaam beheer van drinkwatersystemen.

Meer dan 30.000 gebruikers plukken de vruchten van de geoliede werking van CENAGRAP, dat onder meer over een laboratorium beschikt voor de analyse van de waterkwaliteit van de drinkwatersystemen.

Reden om te feesten

Op het evenement voor de viering waren meer dan 300 mensen aanwezig, vertegenwoordigers van de 121 drinkwatersystemen. Belisario Chimborazo gaf een erg persoonlijke speech. Hij vertelde hoe hij bij CEDIR – lokale partner van Join For Water – startte als begeleider bij de bouw van drinkwatersystemen. Intussen is hij de allereerste indigena burgemeester van Cañar.

Reden tot feest was er zeker. CENAGRAP werd niet enkel 15 jaar, maar is ook genomineerd als finalist voor de Premios Latinoamérica Verde, de Latijns-Amerikaanse ‘Green Awards’.

En daar stopt de erkenning niet… De Banco Interamericano de Desarrollo – de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank – heeft een studie opgezet naar beheermodellen voor drinkwatersystemen. CENAGRAP zal gebruikt worden als een van de case studies. De consultants waren onlangs te gast in het Join For Water-kantoor in Cuenca. Ze waren vol lof over CENAGRAP en spreken van een voorbeeldmodel voor veel Latijns-Amerikaanse gemeenten.

Proficiat, CENAGRAP!

 

In 2013 maakten we een publicatie over communautair-publieke samenwerkingen voor drinkwaterbeheer, waarin het succesverhaal van CENAGRAP besproken wordt.