De kiem is gelegd

Giovanny Navia: "Mijn kinderen zijn elk verantwoordelijk voor enkele bomen en planten, dat is als het ware hun erfenis van mij, zodat ze er goed voor zorgen.”

ECUADOR - De kiem is gelegd in Rioverde: jonge aanplantingen groeien uit tot bomen en struiken in de brongebieden én tegelijk kiemt het besef in de hoofden van de mensen: waterbronnen, hoe klein ook, moeten beschermd worden.

In het kanton Rioverde leverde onze partner Protos EC tussen 2017 en 2019 20.000 planten en bomen aan meer dan 80 boeren in de stroomgebieden van de rivieren Mate en Verde. 

Er waren enkele inheemse boomsoorten bij die de grond rond de bronnen beschermen, zoals vijgenbomen, bamboe, maar ook houtige bomen en struiken zoals trompetbomen, koraalstruiken, laurier en mahonie. En de citrusbomen, zoals citroen, sinaasappel en pompelmoes leverden met hun opbrengst een extra stimulans voor de boeren om alle aanplantingen te verzorgen.

2 jaar later zegt Giovanny Navia hierover: "Die boomplantacties hebben ons echt geholpen. Ze stimuleerde de boeren om de kleine bronnen te beschermen, want er is steeds minder water. De bomen zijn natuurlijk niet op 1-2-3 volgroeid, maar de ingesteldheid van veel boeren veranderde wel. Via trainingen leerden we op een andere manier naar de situatie te kijken. Houtwinning staat nu niet meer op de eerste plaats, maar wel de bescherming van de bomen, ze mogen niet verloren gaan. Mijn kinderen zijn elk verantwoordelijk voor enkele bomen en planten, dat is als het ware hun erfenis van mij, zodat ze er goed voor zorgen.”

 

Overtuigd? Steun ons nieuw herbebossingsproject in Oeganda en Vlaanderen!

Alle info vind je hier. Leuk meegenomen: je kan van je gift een kerstcadeautje maken, met onze Bosbon.