Water 24/7 dankzij waterautomaat!

De inwoners van Kyendangara hoeven geen 3 km meer te stappen om water te halen aan een onveilige bron. (c) George Bwambale

OEGANDA – In het vissersdorpje Kyendangara is het eindelijk zo ver. De bevolking kan er water krijgen via verschillende publieke tappunten. Daarnaast is er ook een elektronische waterautomaat waar mensen 24/7 water kunnen halen.

Een drinkwaterpunt wordt normaal gezien bemand door een man of vrouw. Hij of zij houdt het waterpunt overdag open en ontvangt het geld dat de watergebruikers voor hun volle bidon betalen. Mensen kunnen dus enkel water kopen wanneer een drinkwaterpunt bemand is, maar daar brengt de nieuwe waterautomaat verandering in. 

Hoe het werkt? De gebruikers krijgen een elektronisch token waar ze geld op opladen, een beetje zoals een prepaid sim-kaart voor een gsm. Het token ontwaarden ze bij de sensor van het waterautomaat, waarna er 21 liter water uit de kraan stroomt. Dat is het volume van een volle jerrycan. De inwoners van Kyendangara kunnen hier dus op elk moment van de dag water halen, ook wanneer de gewone drinkwaterpunten gesloten zijn.

Dankzij het watersysteem – een 9 km lange leiding met verschillende tappunten en een elektronische waterautomaat – hoeven de 4.466 inwoners van Kyendangara geen 3 km meer te stappen naar een onveilige waterbron. Het project werd mee mogelijk gemaakt door de 10 Join For Water supporters die in februari naar Oeganda trokken.